Konferencija Velo-City je godišnji globalni biciklistički samit Europske biciklističke federacije (ECF) koji organiziraju ECF i odabrani gradovi domaćini. Konferencija Velo-City najveća je svjetska konferencija na području biciklizma, biciklističke infrastrukture, biciklističkih inovacija, sigurnosti bicikala te društvenih i kulturnih promjena koje se pokreću biciklizmom na globalnoj razini.

Konferencije također privlače one koji su uključeni u područje tehnologije, zdravlja, promjene ponašanja, urbane i infrastrukturne politike, mobilnosti i općenito u prometu. Konferencije se održavaju u Europi svake druge godine, a zatim u alternativnim godinama rotiraju na različite kontinente. Konferencija je po prvi put održana 1980. godine u Bremenu, gdje je sudjelovanje stalno raslo i privuklo veliko globalno zanimanje medija.

Ovogodišnja konferencija se održava u Dublinu od 25.- 28. lipnja, a delegati i izlagači doživjet će prekrasan povijesni grad poznat po svojoj bogatoj kulturi i gostoprimstvu. Grad ima jedinstven krajolik obalnog grada podijeljenog rijekom Liffey i okružen kanalima, a jedini je glavni grad na svijetu koji je i UNESCO rezervat biosfere.

“Velo-city” konferencija će se održati u Kongresnom centru Dublin (CCD) koji se nalazi na obali rijeke Liffey i smješten je na konvergenciji nekoliko ključnih obalnih, riječnih i kanalskih biciklističkih staza. Povijesni, kulturni i društveni sadržaji centra grada udaljeni su 10 minuta hoda, a još bliže biciklom! CCD je smješten u području Docklands koji se trenutno obnavlja u skladu s održivim načelima i dizajniran pretežno za aktivne modele. U blizini se nalazi niz različitih biciklističkih staza, gdje sudionici konferencije mogu doživjeti slikovite rute koje se protežu duž obale zaljeva Dublin ili se uputiti u unutrašnjost duž gradskih kanala. Postojeće biciklističke staze i zelene staze (greenways) koje treba posjetiti uključuju Greenway park Dolina Tolke, biciklističku rutu Grand Canal i biciklističku rutu Sutton do Clontarf, gdje se mogu iskusiti diijelovi staze istočne obale koja teče duž obale Dublinskog zaljeva u srcu Područja rezervata biosfere UNESCO-a.

Program VeloCity konferencije možete pogledati ovdje, a prijava (registracija) ovdje.