Projekti

MedCycleTour
Glavni cilj ovog projekta je razvijanje cikloturizma na Sredozemlju kroz uspostavu EuroVelo 8 rute i promoviranje vožnje biciklom duž rute. EuroVelo 8 ruta nastoji povezati cijelu regiju Mediterana, počevši od Cadiza na zapadu do Cipra na istoku. Uspostava kvalitetne cikloturističke rute u okviru projekta MEDCYCLETOUR zamišljena je kao alat povezivanja mediteranske regije na načelima održivog prometa i turizma.
Registar cikloturističke ponude
Glavni cilj ovog projekta je prikupiti sve sadržaje i informacije vezane uz cikloturizam. Informacije su podijeljenje u kategorije: biciklističke rute ili pravci, smještaj za bicikliste, ugostiteljstvo s ponudom za bicikliste, specijalizirane turističke agencije za cikloturizam, biciklistički pratitelji i/ili vodiči, ostale usluge za bicikliste i cikloturiste, biciklistički klubovi (udruge) i biciklističke publikacije.
Danube Cycling
Glavni ciljevi ovog projekta su razvoj i promocija cikloturizma u regiji srednjeg i nižeg Dunava – Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska, korištenje ekonomskog potencijala cikloturizma po uzoru na razvijene države Europe i svijeta i poticanje razvoja putem povećanja ‘efikasnosti javnih struktura’.
Savska biciklistička ruta
Projekt Savske biciklističke rute kao buduće EuroVelo rute, zajednički je projekt četiri susjedne države koje povezuje rijeka Sava od izvora do ušća od Slovenije preko Hrvatske, te Bosne i Hercegovine do Srbije u ukupnoj duljini 945 km. Projekt je predložen od strane slovenskog partnera i vodi ga Bojan Žižek, predsjednik Slovenske kolesarske mreže. Republika Slovenija je ujedno i nositelj projekta i prijave nove EuroVelo rute pri ECF-u 2019. godine.
Dravska biciklistička ruta
Projekt biciklističke rute duž rijeke Drave u Hrvatskoj, čiji se tok od izvora do ušća proteže u duljini 749 km, nastavak je na već postojeću trasu popularne, međunarodne ‘Dravske biciklističke rute’ (Drauradweg) koja počinje na izvoru Drave u talijanskim Alpama kod Toblacha/Dobbiaca i prolazi Austrijom te nastavlja Slovenijom do Maribora, u duljini oko 360 km. Nastavak Dravske biciklističke rute od Maribora kroz Sloveniju do graničnog prijelaza Središće ob Dravi/ Trnovec vodio bi rutu dalje kroz Hrvatsku u dužini oko 305 km sve do ušća Drave u Dunav u hodočasničkom mjestu Aljmašu.
Operativni planovi razvoja cikloturizma županija Hrvatske
Za što snažnije pozicioniranje kontinentalne Hrvatske kao turističke destinacije izrađeni su Operativni planovi razvoja cikloturizma 14 kontinentalnih županija (Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija), a koji su sufinancirani sredstvima iz Programa za razvoj javne turističke infrastrukture u 2017. godini.

Vezane vijesti

Dani cikloturizma Rastoke 2022.

Ovogodišnji Dani cikloturizma, održat će se od 18. do 20. svibnja u prekrasnim Rastokama u zelenilu šuma i plavetnilu voda. Jedina hrvatska konferencija posvećena cikloturizmu održava se četvrti put pod sloganom "Time to go Green". Dani cikloturizma potaknut će...

read more
Uključite se!

Hrvatska kao bike friendly destinacija

Uključite se u neki od postojećih projekata Koordinacijskog tijela ili pošaljite prijedlog za vlastiti projekt.