U srijedu 19. veljače 2020., u razdoblju predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europske unije (01.01. – 30.06.2020.), u suradnji i u prostoru Stalnog predstavništva Hvatske pri EU u Bruxellesu, Europska biciklistička federacija (ECF) je organizirala radionicu s temom cikloturizma na mediteranskom području u okviru projekta MEDCYCLETOUR za dionike iz Bruxellesa i raznih zemalja Europe.

Poludnevnu radionicu stručno je moderirala potpredsjednica ECF-a, Camille Thomé, a u ime Hrvatske skupu su se obratili Kristijan Ležaić, ataše za promet i Ana Štrbac, ataše za turizam Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU, te Ivana Karuza iz Odjela za EU projekte Hrvatske turističke zajednice.

Prvo izlaganje održao je Kristijan Ležaić, prometni ataše Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU govoreći o važnosti razvoja i poboljšanja infrastrukture za aktivnu mobilnost, uključujući transeuropsku biciklističku mrežu. G. Ležaić naglasio je nužnost uključivanja aktivne mobilnosti u buduće sheme europskih fondova i druge oblike financiranja, te podržavanje programa država članica za aktivnu mobilnost. Osim toga, g. Ležaić je naglasio prava putnika u željezničkom prometu, koja su visoko na popisu prioriteta hrvatskog predsjedništva i dobro napreduju.

Ivana Karuza iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dala je uvid u aktivnosti EU projekta MedCycleTour koje su hrvatski partneri poduzeli na projektu od 2017-2020. godine, uključujući Akcijski plan razvoja hrvatskog dijela EuroVelo 8 rute za razdoblje od 2018. do 2030. Gđa. Karuza je upoznala i s novom službenom internetskom stranicom EuroVelo 8 u Hrvatskoj (www.eurovelo8.hr) i raznim drugim aktivnostima kapitalizacije projekta, poput dodatne prometne signalizacije za bicikliste na EV8 u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, kao i studijskom obilasku rute od strane inozemnih agenata realiziranom u rujnu 2019. godine.

Završne riječi okupljenima uputila je Ana Štrbac, ataše za turizam Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU, s porukom optimistične budućnosti i pozitivnih trendova u razvoju biciklističkog turizma Hrvatske.

Opširan osvrt na radionicu sa svim govornicima, njihovim temama i prezentacijama možete pogledati ili preuzeti ovdje.