EuroVelo 13 – Doživljaj povijesti europske podjele, od kraja 2. svjetskog rata do kraja Hladnog rata 1990. godine, u danas cjelovitoj Europi.

Na „Konferenciji EuroVelo 13“ posvećenoj daljnjem razvoju rute održanoj od 3 .- 5. svibnja 2018. u Berlinu u organizaciji Ureda njemačkog europarlamentarca Michaela Cramer (Klub zastupnik Zelenih/Europskog slobodnog saveza) po prvi put su na jednom mjestu okupljeni predstavnici ECF i svih 20 zemalja na EuroVelo 13 ruti, među njima i  predstavnica naše zemlje, Lidija Mišćin, predsjednica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske.

Konferencija je održana u monumentalnom zdanju zgrade Reichstaga (kompleksu „osam zgrada u jednoj“) Njemačkog parlamenta Bundestaga na rijeci Spree. Predstavnici 20 europskih država imali su priliku razgovarati i razmijeniti vlastita iskustva u poboljšanju razvoja EuroVelo 13 (ICT rute) na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Gospodin Michael Cramer je začetnik i autor ove najduže EuroVelo rute čiji je razvoj pokrenuo još 2005. godine projektom „Tragom Željezne zavjese“ (ICT – Iron Curtain Trail), kao svojevrsni produžetak 160 km dugačke biciklističke rute „Tragom Berlinskog zida“ na ostatak Europe.

Ruta obuhvaća više od 10.000 km od Barentsovog mora do Crnog mora, pa čak i do trakijskih gradova Turske, a vodi uz zapadnu granicu bivših država Varšavskog pakta. Prolazi kroz 20 zemalja, od kojih su 15 članice Europske unije. Djelomično prolazi i Hrvatskom, od Međimurja preko Podravine do Slavonije i Baranje prelazeći graničnu rijeku Dravu s Mađarskom. Ruta u Hrvatskoj je razvijana i trasirana u kolovozu 2012. godine. (Foto: M.Cramer s hrvatskim suradnicima na rijeci Dravi kod Križnice).

ICT je doista jedinstvena među EuroVelo rutama, jer je pokušaj očuvanja povijesti, ali i potraga za okolišu prihvatljivim oblicima turizma i mobilnosti.  Ona omogućuje vožnju kroz europsku povijest, pružajući neposredno iskustvo i tumačenje povijesti – kako je „Željezna zavjesa“ oblikovala Europu 20. stoljeća.

Također, ruta stvara održiv način za posjet Zelenom pojasu Europe (European Green Belt), ekološkoj mreži koja povezuje parkove prirode, rezervate biosfere i druge lokalitete zaštićene prirode duž nekadašnje granične linije koja je dijelila Europu na dva politička bloka punih 45 godina, što je dovelo da danas ova područja nekadašnjeg “zabranjenog prostora” budu mjesta izuzetne prirodne očuvanosti i bioraznolikosti.

Na dnevnom redu prvog dana događaja (04. svibnja 2018.) bilo je nekoliko plenarnih govora ključnih govornika: Michaela Cramer (MEP), Marianne Birthler (bivša Federalna povjerenica za Stasi Records) i Stefana Dominioni (direktora Instituta kulturnih ruta Europe). Zaključeno je da se tijekom iduće 3 godine EuroVelo 13 aktivno promovira i kao kulturno-povijesnu rutu s ciljem dobivanja službenog statusa CoE Culture Route.

Predstavljen je i projekt „Green Belt“ s posebnim naglaskom na tragove prošlosti u zelenom pojasu Njemačke. Popodne su održane tematske radionice koje je moderirao Adam Bodor, direktor EuroVelo u ECF-u s uz pomoć suradnika. Diskutiralo se o sljedećim temama: promocija ICT-a putem internetske stranice, društvenih medija i mobilne aplikacije, dugoročni projekti upravljanja ICT na nacionalnoj i transnacionalnoj razini, te povećanje svijesti o novim razvojnim mogućnostima oko ICT-a.

Za budućnost EuroVelo 13, kao i ostalih turističkih ruta, bitno je kvalitetno i sustavno upravljanje, stoga je poseban naglasak stavljen na potrebu uspostavljanja krovnog prekograničnog upravljačkog tijela koje će se pobrinuti za buduće upravljanje ovom rutom.

Najavljeno je kako se 2019. godine navršava 30 godina od pada Berlinskog zida (9. studenoga 1989.), te su sve države na EV13 pozvane planirati svojevrsno obilježavanje  30. obljetnice u gradovima i mjestima, te na ostalim prikladnim memorijalnim lokacijama na ruti.

Drugog dana (05. svibnja 2018.) Michael Cramer vodio je sudionike Konferencije dijelom popularne biciklističke rute Berlinski zid, inače 160 kilometara dugačke kružne rute kroz i oko Berlina, razvijane od 2002-2006. godine, otvorene 2004. zahvaljujući Cramerovim nastojanjima.

  • Više o EuroVelo 13 s dionicama kroz 20 europskih država pogledajte ovdje.
  • U svrhu promocije i većeg kretanja cikloturista rutom realizirani su vodiči.