Ovogodišnji tečaj obuke inspektora EuroVelo ruta održava se 23.-24. travnja 2018. u Letterkenny, Co. Donnegal u Irskoj. Tijekom dvodnevnog tečaja prijavljeni polaznici prolaze teoretski i praktični dio obuke u okviru kojeg stječu znanja o ECS – Europskom certifikacijskom standardu mreže EuroVelo ruta, te kako pregledati i certificirati pojedinu dionicu ili cijelu EuroVelo rutu koristeći naznačeni standard, propisane kriterije i ECS mobilnu aplikaciju. Na kraju tečaja sudionici polažu praktični i pismeni dio ispita čije uspješno polaganje im otvara mogućnost službene ECF diplome „EuroVelo Route Inspector“.

Uspostavu i koordinaciju „EuroVelo“ – europske mreže transnacionalnih biciklističkih ruta pokrenuo je ECF – Europska biciklistička federacija, s ciljem razvoja mreže visokokvalitetnih biciklističkih ruta koje povezuju sve europske države. Utvrđeni su posebni standardi (ECS) s elementima i minimalnim uvjetima koje rute (ili europski biciklistički pravci) moraju ispunjavati da bi udovoljavali kriterijima EuroVelo mreže.

Koordinacijom mreže ruta na europskoj razini upravlja ECF, dok na nacionalnoj razini djeluju NECC – Nacionalni EuroVelo koordinacijski centri, odnosno nacionalna koordinacijska tijela sa svojim predstavnicima i koordinatorima za mrežu EuroVelo ruta.

Za obuku članica nacionalnih tijela za razvoj EuroVelo ruta, ECF organizira tečajeve obuke novih generacija „EuroVelo inspektora ruta“ koji uče o metodologiji ECS, prikupljanju i obradi podataka, te kako pregledati i istražiti postojeće rute i utvrditi koji elementi nedostaju, kako bi pomogli njihovoj kvalitetnijoj i standardiziranoj uspostavi na razini svih zemalja Europe. Pohađanje tečaja korisno je i za nacionalne i regionalne rute. Na raspolaganju je i “ECS priručnik za inspektore EuroVelo ruta”.

Do sada su održana dva tečaja obuke, prvi u Bruxellesu u listopadu 2015. godine i drugi u Sevilli u travnju 2017. godine, a  Popis službenih EuroVelo inspektora ruta možete pogledati ovdje.

Za više informacija o tečaju : ECF, Rue Franklin, 28, 1000 Brussels,Belgium, phone: +32 2 880 92 74, e-mail: office@ecf.com