Za razvoj proizvoda cikloturizma od presudnog je značaja primjereno uređena i označena biciklistička infrastruktura. Pravilnikom o funkcionalnim kategorijama za određivanje mreže biciklističkih ruta (NN 91/13 i 114/17) definirana je mreža državnih glavnih biciklističkih ruta Hrvatske. Trenutno su  GPX tragovi državnih glavnih biciklističkih ruta vidljivi na HAK karti, rubrika mobilnost, biciklističke rute. U interesu proizvoda cikloturizma i razvoja turizma općenito, je uspostava svih glavnih biciklističkih ruta u svojoj punoj funkcionalnosti. Posao oko njihove uspostave je zahtjevan i uključuje suglasnost i naporan rad velikog broja dionika.

Dio članova Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma, stekao je dragocjeno iskustvo radeći na zajedničkom projektu 11 mediteranskih država na uspostavi prilično zahtjevne i opsežne MedCycleTour, EuroVelo 8 mediteranske biciklističke rute, odnosno državne glavne biciklističke rute br. 4 koja vodi kroz 5 priobalnih županija.

Dionice na ruti u skladu s EuroVelo standardima su sigurne, udobne i turistički privlačne. Pilot projekt postavljanja putokaza proveden je u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji te se za taj dio može reći da je funkcionalan. No za njenu cjelovitu funkcionalnost zadaća preostalih županija je rad na uspostavi ove najatraktivnije EuroVelo biciklističke rute.

Na osnovu dragocjenog iskustva članovi Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma u namjeri da pomognu svima uključenima u razumijevanju potreba za razvoj proizvoda cikloturizma, predlažu važnih 10 smjernica i preporuka s procjenom troškova koje mogu poslužiti kao orijentacija kod provedbi aktivnosti na uspostavama budućih biciklističkih ruta, EuroVelo, državnih glavnih biciklističkih ruta, međunarodnih biciklističkih ruta kao što su Dravska i Savska biciklistička ruta i druge.