U okviru prvog Festivala za male i velike “ZGodionica” koji traje od 24. kolovoza  – 2. rujna 2018. u zagrebačkom parku Ribnjak član Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske i najpoznatija zagrebačka udruga biciklista “Sindikat biciklista” tri dana festivala u popodnevnim satima organizira”Školicu sigurnog bicikliranja”“Školica” je organizirana u tjednu 27.-31. kolovoza 2018. godine u u dva termina: 17:00-18:00 sati i 18:00-19:00 sati. Mjesto okupljanja je parkiralište za bicikle u parku Ribnjak, a dani “Školice” su:

  • ponedjeljak 27.08.,
  • srijeda 29.08. i
  • petak 31.08. 

“Školica” je namijenjena djeci, naravno i njihovim roditeljima u pratnji, kako bi postali što redovitiji korisnici bicikla kao prometnog sredstva u svakodnevnom životu i u slobodno vrijeme na obiteljskim izletima i putovanjima, a što je ono najvažnije u gradu Zagrebu kako bi postali odgovoran sudionik u prometu i uživali u sigurnoj i promišljenoj gradskoj vožnji bicikla.

Gradivo planirano za “Školicu” su osnove prometnih pravila i propisa te bonton u prometu. Zainteresirani polaznici pozivaju se doći svojim vlastitim malim i velikim biciklima, s kacigom na glavi za sve mlađe od 16 godina! Radionica je otvorena za sve i besplatna je. Informacije na Udruga Sindikat biciklista, Ribnjak ul. 3, Zagreb (pon, sri, i čet 15 – 19 h, tel. 01 8895 110), e-mail: info@sindikatbiciklista.hr.

I inače bismo roditeljima i djeci napomenuli da uvijek prije nego što krenu na vožnju biciklom dobro provjere osnovne dijelove i funkcionalnosti bicikla ili odvezu bicikl na pregled (godišnji servis) stručnjaku u biciklističkoj trgovini ili servisu, pogotovo ako bicikli nisu često korišteni tijekom godine odnosno ljetnih mjeseci. U Zagrebu imamo i “Biciklopopravljaonicu Zelene akcije” (u dvorištu Frankopanska ul. 1) koja radi svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati. Ipak, ono osnovno što je važno učiniti a što često možemo i sami  je: provjeriti da li je veličina bicikla primjerena visini i konstituciji vozača (korisnika), visina sjedala/sica podešena za korisnika (može li nogama do tla), jesu li kočnice ispravne, radi li svjetlo, ima li bicikl dovoljno  katadioptera (ili “mačjih očiju”), da li je kaciga (posebno djece koja brzo rastu) prave veličine i oblika glave, itd.

Dobro došli u Ribnjak na “Školicu” naučiti još puno toga o sigurnoj vožnji biciklom koja je tada i zdrava i zabavna aktivnost.

Više o programu cijelog Festivala za male i velike “ZGodionica” pogledajte ovdje.