U listopadu 2016. godine u Ministarstvu turizma održan je sastanak na temu “Biciklom na otoke”, te mogućnostima unapređenja usluge transporta bicikla za snažnije poticanje cikloturizma na otocima tijekom cijele godine.

Inicijativu je pokrenuo  g. Jakša Božanić iz Splitske udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj ‘Sunce’, koji je za osnovni problem istaknuo previsoku cijenu za prijevoz bicikala pri čemu turisti svoje bicikle „prevoze rastavljene u velikim torbama” kao prtljagu. Na brodovima i trajektima također je potrebno osigurati posebna mjesta za bicikle, sa stalcima za bicikle (stojećim ili visećim, uz zaštićeni prostor radi drugih mogućih oštećenja).

Uz predstavnike Koordinacijskog tijela V. Rajković, L. Mišćin, Z. Klarića, J. Šimunović, D. Marin, sastanku su nazočili: Jakša Božanić, Predstavnik Udruge,  Zvonimir Laurentić, Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture,Uprava pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra; kap. Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet; gđa. Sanja Lovrić-Kontuš, izvršna direktorica i g. Marijan Skladany, voditelj Odjela komercijalnih poslova, Jadrolinija Rijeka te  g. Dragan Andrić, direktor, Rapske plovidbe d.d.

Među zaključcima sastanka bila je i potreba smanjenja cijene karte za prijevoz bicikala brodom na svim brodskim linijama, a posebno na cikloturistički zanimljivim otocima (npr. Brač, Hvar, Vis) ali i ostalima s dobro razvijenom mrežom lokalnih cesta i biciklističkih ruta (ili staza),  kao i  razvoj duž obalne brodske linije od sjevera prema jugu u pred i posezoni, te što redovitije međuotočne linije (s naglaskom na potrebi povezivanja otoka Raba i Paga za budući razvoj trase EuroVelo 8 – Mediteranske rute). Također je naglašena potreba unaprjeđenja web promocije s ponudom usluge “Biciklom na brod” na službenoj web stranici Jadrolinije sa svim potrebnim detaljima, kako bi informacija o ponudi bila jasna i dostupna domaćim i stranim korisnicima.