Glavni grad Irske, Dublin bio je domaćin međunarodne biciklističke konferencije “Velo-City 2019” od 25. – 28. lipnja 2019. godine. Na konferenciji je sudjelovalo više od 1300 sudionika i 300 predavača u više od 80 sesija tijekom četiri dana s ciljem stvaranja boljeg svijeta za bicikliste. Tema konferencije bila je “Biciklizam stoljećima”, a usredotočila se na poticanje vožnje bicikla (“bicikliranje”) za  sve ljude, mlađe i starije životne dobi, te fizičkih i drugih sposobnosti kao dio svakodnevnog prijevoza i rekreacije.

Konferencija je započela s istraživanjem „Grada budućnosti“, te mogućnostima i izazovima koje tehnološki napredak predstavlja u pogledu urbane mobilnosti i razvoja politika. I dok su prve sesije Velo-City konferencije 2019. gledale u budućnost, zadnji dan konferencije naglasio je važnost stvaranja „Današnjeg grada“. Teme su se kretale od primjene prakse održivog urbanog planiranja, preko važnosti zagovaranja biciklizma do različitih načina za poticanje uporabe bicikla kao održivog oblika mobilnosti.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Slavija Jačan Obratov  i Lidija Mišćin iz Hrvatske turističke zajednice i Tena Šarić iz Udruge Sindikat biciklista. Predstavile su EU projekt “MedCycleTour”, a u srijedu 26. lipnja zajedno s ostalim projektim partnerima na štandu ECF-a u okviru sajma Velo-City predstavile su EuroVelo 8 – Mediteransku biciklističku rutu u Hrvatskoj, novu transnacionalnu brošuru iste i novu internetsku stranicu ECF-a, pogledati se može ovdje.

Na konferenciji je Tena Šarić održala dvije zanimljive prezentacije, prvom je predstavila razvojni put cikloturizma u Hrvatskoj i njegov brzi rast i razvoj, a drugom je predstavila certifikat “prijatelj bicikliranja” koji može nositi svaka organizacija (privatna ili javna, mala ili velika) i može postati “bike-friendly” ukoliko daje značajnu promidžbu biciklu kao prometnom sredstvu među svojim zaposlenicima, klijentima, korisnicima i posjetiteljima, a certifikat “prijatelj bicikliranja” u Hrvatskoj izdaje Udruga Sindikat biciklista, Zagreb.

U ponedjeljak 24. lipnja predstavnici Hrvatske sudjelovali su na Godišnjem sastanku NECC/NC (Nacionalnih EuroVelo koordinacijskih centara) koji se održava jednom godišnje uoči Velo-City konferencije, a više o ovogodišnjem sastanku pogledajte ovdje.

Vidimo se na sljedećoj Velo-City konferenciji 2020. godine u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani od 02.-05. lipnja 2020. godine.