Predstavljanje i razmjena primjera dobre prakse baziranih na partnerstvu više jedinica regionalne i/ili lokalne uprave/ samouprave i održivosti projekata u području turizma, ali i prometa važni su kako bismo u što kraćem vremenu postizali što konretnije razvojne rezultate infrastrukturno i prometno sigurnih i cjelovitih sadržaja za održivo i zdravo kretanje lokalnog stanovništva, istovremeno i izletnika i/ili turista zainteresiranih za njihovo korištenje u planiranju izleta ili putovanja Hrvatskom.

Sportsko rekreacijska staza, projekt Grada Zaboka, prva je cikloturistička ruta za razvoj zdravijeg načina života i sporta u Hrvatskom zagorju. Povezuje grad Zabok i općinu Sveti Križ Začretje i dugačka je 6,2 kilometra.

Cikloturizam, koji je sve atraktivniji rekreativcima i biciklistima, jedan je od projekata Grada koji je pozitivno ocijenila Hrvatska turistička zajednica s kojom je i potpisan ugovor. Projekt nosi naziv “Cikloturizam – sportsko rekreacijske staze ZaZaKr”i predviđa biciklističku stazu od Zaboka preko Svetkog Križa Začretja do Krapine.

Grad Zabok član je Hrvatske mreže zdravih gradova čija je misija unapređenje kapaciteta planiranja i upravljanje resursima za zdravlje na lokalnoj razini, svojim stanovnicima omogućiti bolju kvalitetu okoliša, zdraviji način života te pristup uslugama primjeren njihovim potrebama. U programima koje koordinira Grad uključene su škole, udruge i građani. Iz navedenog slijedi da je cilj projekta omogućiti dodatne turističke sadržaje koji su usmjereni na zdraviji način života na prostoru grada Zaboka stvaranjem sportsko rekreacijske staze s naglaskom na cikloturizam te pripadajućim odmorištima za korisnike staze.

Projektom „ZaZaKr“ planirano je stvaranje cikloturističke staze po postojećem putu/koridoru koji je u procesu uređenja (asfaltiranja i postavljanja odgovarajuće signalizacije). Ovim projektom namjerava se proširiti turistička ponuda sadržajima kakvi ne postoje na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Sportsko rekreacijska staza koja je u procesu gradnje prva je cikloturistička ruta (ujedno i od prometa odvojena pješačko-biciklistička staza) koja se izdvaja kao samostalni koridor za potrebe razvoja zdravijeg načina života i sporta  stanovnika grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje. Realizacijom projekta oplemenit će se turistička ponuda, povezati susjedni grad i općinu, pridonijeti očuvanju okoliša kao i razvoju zdravijeg načina života.

Trenutno su u tijeku radovi uređenja cca 300 metara staze (spoj s Općinom Sv. Križ Začretje). Radove izvodi Strojni iskop-transport Zajec, a vrijednost radova iznosi 170.000,00 kuna. Ukoliko vremenske prilike posluže, završetak te dionice, (asfaltiranje) planira se do proljeća 2020.