U Rastokama, u Karlovačkoj županiji od 18. do 20. svibnja, održani su Dani cikloturizma, jedina konferencija posvećena tom obliku aktivnog turizma, koja se kontinuirano, svake godine, održava od 2019. do danas (Metković 2019., Ludbreg 2020., Podgora 2021.).

“Dani cikloturizma 2022.” održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a domaćin i suorganizator ovogodišnje konferencije bila je Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije.

Za opću temu ovogodišnje konferencije odabrana je sintagma „Time to go green“, simbolizirajući dvije najvažnije poruke konferencije, usmjerenost na mogućnosti i iskustvo razvoja cikloturizma kontinentalnih destinacija RH, te izniman značaj razvoja održivih destinacija i proizvoda, među kojima je cikloturizam posebno istaknut kao jedan od najodrživijih posebnih oblika turizma.

Kroz program konferencije sudionicima su predstavljena dosadašnja iskustva održivih destinacija i proizvoda, istovremeno analizirajući dodane vrijednosti i važnost održivosti te mogućnosti i potpore koje će se destinacijama otvoriti u bliskoj budućnosti.

Konferencija je okupila sve za razvoj cikloturizma bitne dionike u Hrvatskoj, ukupno njih 64: predstavnike ministarstava, institucija, sustava turističkih zajednica, lokalnih samouprava, turističkih agencija te ponuđače komplementarnih proizvoda i usluga. Na glavnom konferencijskom danu, održanom u četvrtak, 19. svibnja prisustvovala je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Sandra Herman, čime je potvrđena institucionalna potpora razvoju cikloturizma u Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture predstavljao je Ivica Jujnović, voditelj Službe za razvoj i unaprjeđenje infrastrukture, koji je ujedno voditelj projektnog tima Ministarstva te je ovom prigodom održao predavanje o važnosti cikloturizma u razvoju destinacije Karlovačke županije, a značaj konferencija svojom nazočnošću potvrdila je i županica Karlovačke županije, Martina Furdek – Hajdin.

Program konferencije bio je najraznovrsniji i najbogatiji do sada. U dva je radna konferencijska dana održano čak 17 predavanja i prezentacija, od čega dvije inozemne, Goran Lepen iz Europske biciklističke federacije (ECF) i Jasmina Nikić, u ime slovenske Regionalne razvojne agencije Sjeverne Primorske iz Nove Gorice, što je 4. Dane cikloturizma učinilo i međunarodnim događanjem.

Također, konferencija je posebnu pozornost posvetila temi inkluzivnosti cikloturističkih destinacija prema osobama s invaliditetom u invalidskim kolicima, a u tome dijelu konferencije sudjelovao je Bojan Hajdin, ispred Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Popratni program ovogodišnje konferencije bio je sadržajniji nego ranijih godine, a u sklopu konferencije organizirana su čak dva studijska izleta, u Nacionalni park Plitvička jezera i Rastoke, uz jednu demonstracijsku vožnju i posjet lokalnoj destileriji Magdić, kao primjer dobre prakse u kreiranju održivog i cikloturistički komplementarnog proizvoda.