Kraj ljeta i početak jeseni 2021. godine obilježiti će zanimljiva europska cikloturistička događanja na koja se možete i osobno uključiti. Na svim događanjima, kako stoji na službenim internetskim stranicama organizatora, bit će zajamčene sve potrebne sigurnosne mjere u skladu s razvojem pandemije i protokolima COVID-19. Također, bit će osigurana i mrežna platforma za one koji sva najavljena događanja žele pratiti virtualno. Krenimo redom:

  1. Sajam EUROBIKE, 01.-04. rujna 2021., Friedrichshafen Messe, Njemačka. 4 dana razgovora, prezentacija i radionica!

EUROBIKE je neprikosnoveni vodeći svjetski sajam za bicikliste i cikloturiste, a već tradicionalno se održava na Bodenskom jezeru u Friedrichshafenu zanimljivom gradu Muzeja Zeppelina , a nadasve biciklizma i cikloturizma. Ovdje se biciklistička industrija umrežava, uvjerava svoje trgovinske partnere i predstavlja se u medijskom svijetu. Osim toga, pojavljuju se novi trendovi, a revolucionarne inovacije slave svoju premijeru. EUROBIKE neprestano stvara dodanu vrijednost za industriju i trgovinu te upravlja mjerom ravnoteže između sajma i trusta mozgova (think tanka). Više informacija o sajamskom programu i događanjima EUROBIKE 2021. ovdje.

        2.Velo-City konferencija 2021. – “Cycle Diversity”/“Biciklistička raznolikost”, 06.-09. rujna 2021., Lisabon, Portugal

Velo-city se smatra glavnim svjetskim godišnjim summitom za bicikliste koji služi kao globalna platforma za razmjenu znanja. Od sustava dijeljenja bicikala (bike sharing) do transportnog kapitala i raznolikih mogućnosti prijevoza biciklom, Velo-city 2021. Lisabon zaronit će u sva područja biciklističke mobilnosti. Okuplja sve one koji su uključeni u politiku, promicanje i pružanje usluga biciklizma, aktivne mobilnosti i održivog urbanog razvoja. Cilj konferencije je utjecati na donositelje odluka u korist aktivnije i održivije mobilnosti te potaknuti živahne rasprave među delegatima i ostalim sudionicima konferencije.

Otkako je serija Velo-city konferencija započela 1980. godine, imala je vrijednu ulogu u promicanju biciklizma kao održivog i zdravog prijevoznog sredstva za sve. Sastavni dio svake konferencije su i prigodne izložbe koje nastoje prikazati najnovije inovacije u biciklističkom razvoju, kao i raznolika i zabavna iskustva koja se mogu doživjeti samo biciklom.

Pet glavnih tema ovogodišnje konferencije su: Biciklistička raznolikost i urbana mobilnost; Ekonomija i turizam; Preoblikovanje gradova i politike; Izgradnja zajednice, zajedničko stvaranje i uključivanje; Zdravlje i klimatska otpornost. Program najveće svjetske biciklističke konferencije pogledajte ovdje.  #VC21  #CycleDiversity  #VeloCity2021

         3. CICLOBCN21. CYCLING CITIES AND BEYOND/ BICIKLISTIČKI GRADOVI I IZNAD, 05.-10. listopada 2021., Barcelona, Španjolska

Europska konferencija o biciklističkom turizmu održat će se u glavnom gradu Katalonije na međunarodnoj biciklističkoj ruti EuroVelo 8 – Mediteranskoj ruti! Ovogodišnje izdanje EuroVelo konferencije poklopit će se s otvaranjem potpuno razvijene i cjelovito označene EuroVelo 8 – Mediteranske rute u Barceloni, a terenski posjeti (izleti biciklom) nakon EuroVelo konferencije pružit će svima zainteresiranima priliku za vožnju biciklom po novorazvijenim dijelovima duž kultne obale Barcelone.

Dakle, od 5. do 10. listopada bicikl će zauzeti središnje mjesto u Barceloni. Po prvi puta, isti će grad istodobno biti domaćin čak tri konferencije o biciklizmu: EuroVelo i konferencije o cikloturizmu, XVIII Iberijskog kongresa “Bicikl i grad” i 7. međunarodne biciklističke konferencije. Sva tri događaja uključiti će izložbene prostore, sastanke stručnjaka, tehničke posjete i širok raspon vrlo raznolikih i zanimljivih aktivnosti. Za konferenciju se možete registrirati ovdje.

Ukoliko ipak ne odete ni na jedno od ponuđenih, tematiziranih događanja o cikloturističkim novitetima Europe i svijeta, tada krenite zdravo i na biciklu negdje po Hrvatskoj. Zašto ne biste istražili hrvatske dijelove međunarodnih EuroVelo ruta i upoznali skrivene zakutke Hrvatske iz  drugačije perspektive, s bicikla.

Za više informacija kamo krenuti pogledajte ovdje ili na EuroVelo 8 u Hrvatskoj.