EuroVelo tim Europske biciklističke federacije (ECF) nastupio je na ITB u Berlinu od 7. do 11. ožujka 2018. godine, te imao priliku još jednom promovirati biciklistički turizam profesionalcima i široj javnosti u Njemačkoj, najvećem tržištu biciklističkog turizma Europe.

Veliki pomak ove godine bio je organizacija prvog “Dana cikloturizma” na ITB (u petak 09.03.) u zajedničkoj organizaciji ECF i ADFC, najveće organizacije biciklista u Njemačkoj i nacionalnog EuroVelo koordinatora za Njemačku.

Dan je otvoren cikloturističkim skupom koji je okupio  vodeće stručnjake iz biciklističkog i turističkog sektora kako bi razmotrili najbolje prakse i buduće izazove u biciklizmu i cikloturizmu Europe i svijeta. Interaktivne prezentacije naglasile su prednosti biciklizma za turističke destinacije. Kao govornici sudjelovali su stručnjaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Europske turističke komisije (ETC), Europske biciklističke federacije (ECF) i Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club e.V. (ADFC) u suradnji s “Deutschlands schönste Flussradwege” (najljepšim riječnim rutama Njemačke).

Kao dio posebnog programa “Dana cikloturizma” pokrenuta je dodjela EuroVelo cikloturističkih nagrada (EuroVelo Cycle Tourism Awards). Prve nagrade uručene su:

  • Francuskoj kao najpopularnijoj cikloturističkoj zemlji i
  • EuroVelo 15 – Rajnskoj biciklističkoj ruti, kao najpopularnijoj EuroVelo ruti u 2017. godini.

Nagrade su uručili Michael Cramer, MEP i autor EuroVelo 13 biciklističke rute i Adam Bodor, direktor EuroVelo ECF.

Tijekom vikenda (10.-11. ožujka) na ITB sajmu otvorenom za javnost na štandu ECF-a u dvorani 4.1. tzv. Adventure Hall predstavljeni su:

  • EU projekt MedCycleTour, dio transnacionalnog programa Europske suradnje za područje Mediterana program Interreg MED 2014-2020. Projektom se razvija EuroVelo 8 – Mediteranska ruta kroz suradnju 13 zemalja Sredozemlja,
  • EuroVelo 10 – Baltička biciklistička ruta, financirana iz Interreg – južnog baltičkog programa.

Predstavljanje projekata ocijenjeno je itekako uspješnim obzirom je štand posjetilo više od tisuću zainteresiranih posjetitelja i iskoristilo priliku dobiti vrijedne informacije o obije biciklističke rute i projekta.

Više o događanju na Danu cikloturizma na ITB 2018. pogledajte ovdje.