Veliko zanimanje za temu „Cikloturizam jedan od najbrže rastućih proizvoda u Hrvatskoj“ pokazali su brojni sudionici koji su se odazvali Raspravama. Predstavnici većine hrvatskih cikloturistički osviještenih županija te ostali gosti iz privatnog i javnog sektora sa zanimanjem su pratili teme i paneliste. Za okruglim stolom spremni za raspravu bili su: predsjednica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske Lidija Mišćin, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice Slavija Jačan Obratov, voditelj službe za planiranje i strateške projekte Uprave za cestovnu i željezničku infrastrukturu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture mr.sc. Ivica Jujnović, te znanstveni savjetnik u Institutu za turizam dr.sc. Zoran Klarić.

Pod vodstvom Đure Tomljenovića koji je otvarao zanimljiva pitanja razgovaralo se o ulozi Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske, provedbi Akcijskog plana razvoja cikloturizma, razvoju cikloturizma na turistički nedovoljno razvijenim dijelovima Hrvatske i na njenom kontinentalnom dijelu, o ulozi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoju cikloturističke infrastrukture i stvaranju zakonodavnog okvira za razvoj cikloturizma, o razvoju EuroVelo i biciklističkih ruta od državnog značaja u cilju pozicioniranja Hrvatske kao privlačne cikloturističke destinacije, te o EuroVelo 8, Mediteranskoj ruti koja je u visokoj fazi spremnosti za cikloturističko tržište. Njenom uspostavom Hrvatska će znatno unaprijediti i podići svoje cikloturističke vrijednosti.

Rasprava se u najvećoj mjeri vodila oko izrade Pravilnika o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama (MMPI) za koji je provedeno javno e-savjetovanje. Mnogi sudionici među kojima se isticao predstavnik iz Istre i predstavnica iz Šibensko- kninske županije, ali i mnogi drugi ukazali su na potrebu prihvaćanja i uvažavanje već postavljene biciklističke signalizacije postavljene u županijama na lokalnim i županijskim biciklističkim rutama (stazama) bez koje ne bi bilo moguće kvalitetno unaprjeđivati već uvelike razvijen županijski cikloturistički proizvod.

Sukladno Akcijskom planu razvoja cikloturizma i osnivanjem Koordinacijskog tijela potpisan je ugovor s Europskom biciklističkom federacijom (ECF) čime je Hrvatska postala ravnopravna članica europske mreže biciklističkih ruta EuroVelo.com . Koordinacijsko tijelo u najvećoj mjeri koordinira međuresornu suradnju te se u međuvremenu proširilo na resor Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje u svojoj nadležnosti ima Hrvatske vode i na resor Ministarstva poljoprivrede koji u svojoj nadležnosti ima Hrvatske šume, a u cilju jačanja razumijevanja i suradnje na vođenju biciklističkih ruta po riječnim nasipima rijeka, te šumskim i poljskim cestama i putevima.

Prometni sektor oduvijek je itekako važan i komplementaran sektoru turizma, te je itekako značajno doprinjeo povećanju prometne sigurnosti izgradnjom autocesta i kvalitete razvoja cestovnog turizma Hrvatske. Vjerujemo da će Rasprave o cikloturizmu rezultirati još boljim razumijevanjem potrebe unapređivanja međusektorske povezanosti sektora turizma i prometa, s naglaskom na održivom prometu, te da će nova pravila za označavanje biciklističkih ruta pratiti i uvažiti već postojeće stanje razvoja cikloturizma hrvatskih županija i do sada uložena financijska sredstva, trud i postignutu cikloturističku prepoznatljivost i brend hrvatskih destinacija, a nikako poništavati postojeću  prometnu biciklističku signalizaciju.

Sljedeće “Rasprave o turizmu” u organizaciji Instituta za turizam Zagreb zakazane su na istom mjestu u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Bogovićeva ulica 1, Zagreb u četvrtak 30. svibnja 2019. godine s temom “Turizam i prostor”. Dobro ste došli!

Osvrt na “Rasprave u turizmu” održane 28. travnja 2019. možete pogledati i na portalu Turizmoteka – ovdje.