U Istri, jednoj od cikloturistički najrazvijenijih hrvatskih županija, program edukacije biciklističkih vodiča započela je Istarska razvojna turistička agencija, IRTA d.o.o., još 2008. godine. Za izdavanje licenci ili dozvola za rad uspješnim polaznicima, postignut je dogovor s Hrvatskim biciklističkim savezom (HBS) koji licence ili dozvole za biciklističke vodiče izdaje od 2009. godine. Licence ili dozvole traju godinu dana, nakon čega ih polaznici sami obnavljaju.

Posebnu vrijednost edukaciji dao je Priručnik za biciklističke vodiče, zaveden u Hrvatskom uredu za ISBN Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 2015. godine, kojeg je također pripremila IRTA d.o.o., a dodjeljuje se svim polaznicima edukacije.

Edukacija se provodi kroz dva vikenda, 3+2 dana, a obrađuje se široko gradivo: teoretski, praktični i terenski rad. Obrađuju se nastavne teme kao što su: odnos biciklističkog vodiča prema gostu cikloturistu, oprema vodiča, vođenje grupe, kartografija i orijentacija (teorija i praksa), izrada turističkih paket aranžmana, osnove fiziologije i prehrane, prva pomoć, zakonska regulativa, osnove o biciklima (vrste, dijelovi, položaj tijela, podešavanje, e-bike), tehnika vožnje i poligon, terenski servis.

U nastojanju da se polaznike dodatno potakne na šire djelovanje u razvoju destinacije, održava se predavanje o destinacijskom razvoju outdoor (aktivnog) turizma. Cilj edukacije jest dobiti biciklističke vodiče, ali i ljude s usvojenim znanjima primjenjivim i u drugim područjima turizma.

Do danas je organizirano 19 edukacija za biciklističke vodiče u dogovoru s naručiteljima iz mnogih dijelova RH, a dodatno je izrađen i program za biciklističke vodiče slijepih osoba na tandem biciklima, kao i brojni drugi tipovi edukacija, radionica i predavanja. Od 350 polaznika, pravo na licencu ili dozvolu za biciklističkog vodiča ostvarile su 293 osobe, a obuka je provedena u slijedećim županijama: Istarskoj (sedam edukacija), Gradu Zagrebu (dvije edukacije), Splitsko-dalmatinskoj (dvije edukacije), te po jedna edukacija u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Zadnjih nekoliko godina interes je sve veći te sve više raste svijest o potrebi trajne edukacije i profesionalnog usavršavanja osoblja za provedbu turističkih programa u cikloturizmu, te u aktivnom odmoru uopće. Iz tog razloga na edukaciju su svoje zaposlenike slale brojne turističke agencije, nerijetko vrlo iskusne, no i pored toga brojni uspješni polaznici su našli honorarni ili trajni angažman kroz usluge vođenja za razne agencije ili su sami pokrenuli svoje obrte ili poduzeća pružajući agencijsku ili individualnu uslugu biciklističkih vodiča. Procjenjuje se da je 40 do 50 ljudi osiguralo poslovni angažman iskustvima i kontaktima s edukacije, a 15-tak ih je pokrenulo vlastite poslove direktno potaknuto iskustvom i savjetima s edukacije, čime je snažno potaknut trend (samo) zapošljavanja u cikloturizmu.

Za informacije i dogovor oko održavanja edukacije zainteresirani se mogu javiti na:
Istarska razvojna turistička agencija – IRTA d.o.o.
Pionirska 1a, 52440 Poreč
OIB: 07683061191
Kontakt podaci: tel 052 88 00 88, e-mail info@istra.com
Kontakt osoba: Martin Čotar, mob. 091 1624 110, tel. 052 434 029, martin@irta.hr