Hrvatska turistička zajednica je u suradnji s Turističkim zajednicama Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije od 16.-20. rujna 2019. godine organizirala studijsko putovanje agenata s temom cikloturizma, proizvoda koji bilježi značajan rast potražnje.

Riječ je o projektu Buy Croatia EuroVelo 8 Mediterranean Cycle Route in Croatia, a cilj putovanja je uključivao upoznavanje inozemnih agenata s cikloturističkom ponudom destinacija na EuroVelo 8 – Mediteranskoj biciklističkoj ruti i vožnju e-biciklima dijelovima njenih dnevnih dionica: od Zadra do Biograda otocima Ugljanom i Pašmanom, uz Vransko jezero do Vodica, od Vodica do Šibenika, od Kaštel Štafilića do Splita i od Tugara preko Omiša do Baške Vode. Na studijskom putovanju je sudjelovalo 10 agenata s tržišta Francuske, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije i Nizozemske.

Podsjećamo kako stručne procjene govore da će u europskim okvirima udio putovanja, tijekom kojih je vožnja bicikala glavna aktivnost ili je bicikl glavno prijevozno sredstvo, porasti u idućim godinama po stopi većoj od 10 posto. Također, primjetan je značajan rast tržišnog segmenta onih kojima je tijekom odmora vožnja biciklom važna dodatna aktivnost pa iz toga proizlazi da cikloturizam predstavlja jedan od turističkih proizvoda s najvećom perspektivom daljnjeg razvoja.