EuroVelo i cikloturistička konferencija 2018. održana je 27.-28. rujna 2018. godine u hotelu Radisson Blu u Hasseltu u belgijskoj pokrajini Limburg. Konferencija je okupila stručnjake iz svijeta cikloturizma i EuroVelo ruta kako bi podijelili novosti, inovacije i dobre prakse razvijane tijekom proteklih dviju godina, obzirom na dvogodišnji karakter održavanja konferencije. Biciklistički razvijen belgijski grad Hasselt bio je idealno okruženje za stvaranje nadasve ugodne, opuštene i edukativne atmosfere za upoznavanje i umrežavanje.

Predstavnici iz Hrvatske bili su tvrtka Spot d.o.o. iz Varaždina (Karlo Kučan i Mate Bjeliš), Marsi d.o.o., Karlovac (Biljana Bekić), More Adventure j.d.o.o., Varaždin (Nikola Pavić), te Marko Stančec, EuroVelo koordinator za Hrvatsku i Lidija Mišćin, predsjednica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske, oboje trenutno zaposleni na EU projektu MedCycleTour kojim se razvija EuroVelo 8 – Mediteranska ruta. Konferencija je bila i prigoda za upoznavanje s djelatnicima EuroVelo projekta unutar ECF-a, također i jedinim Hrvatom zaposlenim u ECF-u od lipnja 2018. godine, Goranom Lepen iz Varaždina.

Prezenteri iz cijele Europe održali su zanimljiva predstavljanja nacionalnih, regionalnih i vlastitih cikloturističkih i komplementarnih poduzetničkih projekata grupiranih u nekoliko tema: održivi turizam, marketing i promocija, biciklistička infrastruktura i signalizacija, biciklističke inovacije, oprema i posebni standardi i slično.  Više o konferenciji i održanim prezentacijama uskoro na webstranici ECF-a.

U srijedu 26. rujna 2018. godine u Hasseltu je također održan Godišnji sastanak NECC/ CS – nacionalnih EuroVelo koordinacijskih centara i koordinatora na kojem je između ostalih aktualnih tema iz razvoja mreže EuroVelo ruta i aktivnosti 28 nacionalnih EuroVelo centara, raspravljana i EuroVelo strategija do 2030. godine o kojoj će biti više riječi na web stranicama ECF-a i projekta EuroVelo. Rad NECC Hrvatska i Koordinacijskog tijela kratkom prezentacijom predstavili su Marko Stančec i Lidija Mišćin.

Zadnji dan programa konferencije 28.rujna organizirano je nekoliko studijskih posjeta dobrim cikloturističkim i poduzetničkim primjerima iz prakse: