Za sve koji planiraju odmor u Hrvatskoj van sezone donosimo popis najpoznatijih biciklističkih događanja u Hrvatskoj.  Ima ih zaista mnogo na raznim, atraktivnim lokacijama u destinacijama koje su turistički nadasve zanimljive i kao stvorene za biciklizam i uživanje na otvorenom. Krenite i pronađite događanje po vašoj mjeri!

Najpoznatija biciklistička događanja u Hrvatskoj:

1.Tour of Croatia (UCI highest rank classification)

Biciklistička utrka “Tour of Croatia” održava se od 2015. godine kroz proljeće, etapna je cestovna utrka koja ugošćuje najbolje svjetske profesionalne biciklističke timove, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI). Kroz nekoliko etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske itekako ciljano promovira prirodne ljepote, kulturnu baštinu i gospodarski potencijal gradova i regija kojima prolazi, a atraktivnim kadrovima snimljenim iz helikoptera uz prijenos u mnogim zemljama svih kontinenata svijeta, također utječe na razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te unapređenje imidža Hrvatske u svijetu. Više o ovoj atraktivnoj profesionalnoj biciklističkoj utrci pogledajte ovdje.

2. 4 Islands MTB Stage Race

Biciklistička utrka 4 Islands MTB Stage Race održava se od 2015. godine u travnju, etapna je utrka u 4 dana, na 4 otoka i stoga jedinstvena u svijetu brdskog biciklizma (MTB). Svaki dan je jedna etapa i jedan otok, a otoci su miomirisni otoci regije Kvarner: Krk, Rab, Cres i Lošinj. Ovo je utrka za sve ljubitelje MTB-a koji su spremni iskusiti mješavinu bicikla, terena, emocija, patnje, užitka, partnera i suparnika. Dugačka je 250 kilometara s oko 5000 metara ukupnog uspona. Odvija se na  kombinaciji tolike raznolikosti terena, oštrih i strmih uspona i paklenih spusteva po kamenim singletrack-ovima gdje samo oni najhrabriji puste kočnice do kraja. Staze prolaze tik uz more, penju se na vrhove gdje se pružaju pogledi koji oduzimaju dah i prolaze kroz mjesta stara preko tisuću godina. Sudionici iz gotovo svih krajeva svijeta s mnogo iskustva u pedalama kažu da je jedna od najljepših na svijetu. Vjerujte im ili probajte sami! Više informacija pogledajte ovdje.

3. UCI MTB Downhill World Cup Lošinj 2018.

Brdsko biciklistička utrka Svjetskog kupa UCI MTB u spustu održati će se 21.-22.04.2018. godine, po prvi put na jednom otoku i kroz urbano područje. Novo izdanje spust utrke na otoku Lošinju nastavak je dobrih iskustava s međunarodne DHI UCI C1 utrke održane također u travnju 2017. godine u Velom Lošinju. Otok vitalnosti Lošinj i kraj travnja savršeno su mjesto i vrijeme za početak nove natjecateljske sezone. Staza je dužine 1,7 km, a spust traje otprilike 3 minute, s početkom na vrhu brda Sv. Ivan na nadmorskoj visini od 256 m, a nastavlja se šljunčanom i kamenitom podlogom uz glavnu cestu, zatim obroncima brda Kalvarija, te kroz park-šumu Podjavori, bivšu zimsku rezidenciju Habsburškog nadvojvode Karla Stjepana (1860-1933.) stiže do mjesta i plaže. Utrku će uživo prenositi Red Bull televizija, a link na Kalendar UCI MTB Svjetskog kupa 2018. pogledajte ovdje. Više o UCI MTB utrci u spustu Lošinj travanj 2018. pogledajte ovdje.

4. Adria Bike Maraton Plitvice

Biciklistička utrka Adria Bike Maraton Plitvice održava se od 2013. godine u lipnju u najstarijem, najljepšem i najposjećenijem nacionalnom parku Hrvatske – Plitvička jezera, proglašenim UNESCO svjetskom prirodnom baštinom 1979. godine, među prvima u svijetu. Najmasovnije je biciklističko događanje u Hrvatskoj i šire u regiji s preko 2500 sudionika. Staze su dužine: 33, 49 ili 70 kilometara, a biraju se tijekom utrke.Uz standardnu MTB utrku, obično se održava i E-MTB maraton (električnim biciklima). Više o ovom atraktivnom biciklističkom maratonu pogledajte ovdje.

5. Istria Granfondo

Međunarodni marathon Istria Granfondo, veliki jesenski maraton sa startom i ciljem u obalnim istarskim gradovima Umagu i Novigradu, nudi priliku za veseo vikend sporta i rekreacije. Granfondo je u novije vrijeme vrlo popularan oblik cestovnog biciklističkog događanja. Podrazumijeva spontanu vožnju velikog broja sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca, te će ponuditi više različitih ruta. Sve informacije vezane uz utrku pogledajte ovdje.

6. MTB Parenzana Stage Race Maraton

Ova biciklistička utrka trasom stare uskotračne željeznice od Trsta do Poreča (Parenza) i jedinim greenway-om (zelenim putom) u Hrvatskoj održava se krajem rujna kada je Istra u najraskošnijim bojama jeseni, a bliži se berba u vinogradima i u maslinicima uz koje se prolazi. Utrka je u organizaciji Istria Bike i istarskih brdsko biciklističkih klubova. Za utrku vrijedi MTB tehnički pravilnik Hrvatskog biciklističkog saveza (HBS) i pravilnik MTB UCI-a, te opća pravila UCI-a. Kalendar svih biciklističkih manifestacija kroz godinu pogledajte ovdje, a više o ovoj MTB utrci pogledajte ovdje 

7. Valamar Terra Magica

Utrka Valamar Terra Magica već godinama na svoje atraktivne staze privlači kako profesionalne tako i rekreativne vozače brdskih bicikala (MTB-a). Tema je uvijek čarobna zemlja istarska i njen raznolik teren s puno atraktivnih makadamskih cesta i crvenih zemljanih putova kao stvorenih za ljubitelje off-road vožnje. Obično je dvodnevna utrka i ima nekoliko razina staza od 20 do 70 km, s manje i nešto više metara ukupnog uspona, ovisno o tome kakvi su vam apetiti i brdsko biciklističko iskustvo. Više o utrci pogledajte ovdje.

8. Gorski kotar Bike Tour

Biciklistička je avantura Gorskim kotarom tzv. Zelenim srcem gorske Hrvatske. Odvija se u 3 ljetna dana srpnja ili kolovoza kada je u ovdašnjim gustim, zelenim šumama ugodna i debela hladovina, a mnogobrojni izvori vode nude priliku za stanku i novo punjenje bidona, dok rijeke i jezera uljepšaju dan baš kad zatreba. Gorski kotar Bike Tour je uživanje uz mnogobrojne atraktivne gorske krajolike i puno zanimlijvih usputnih lokaliteta. Sve je u rekreativnom ozračju i umjerenom tempu vožnje da se uživa, te zavole i bicikl i Gorski kotar. Tura je zahtjevna, dugačka i izazovna s puno ukupnog uspona jer prolazi dijelovima Biciklističke transverzale Gorskim kotarom ukupne dužine 260 km i s oko 5000 metara ukupnog uspona, no koncipirana je tako da se dnevno vozi, ovisno o konfiguraciji terena, manja ili veća kilometraža kružnim tematiziranim rutama. Prijave su obavezne ovdje.

9. Panonski maraton triju država

Panonski maraton biciklističko je događanje rekreativnog karaktera koji se već četrnaest godina zaredom održava ljeti u najsjeverozapadnijoj točki Hrvatske uz samu graničnu rijeku Muru u općini Sveti Martin na Muri i okuplja bicikliste iz tri države u pograničnom dijelu: Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Organizator je biciklistički klub Mura Avantura u suradnji s biciklističkim klubovima iz Slovenije i Mađarske, te Termama Sveti Martin, a za više informacija pogledajte web stranicu ovdje.

10. Pannonian Challenge – BMX i MTB bicikli i mladost u gradu na Dravi

Pannonian Challenge danas nosi titulu najvećeg natjecanja u ekstremnim sportovima u našoj regiji, a ima i međunarodni značaj zbog velikog broja svjetski priznatih sportaša koji se svake godine natječu za titulu pobjednika. Isto tako, Pannonian Challenge je jedan od malobrojnih svjetskih festivala ekstremnih sportova koji objedinjuju BMX, skate, inline i MTB natjecanja, kao i brojne koncerte. Natjecanje nije važno samo za ljubitelje ekstremnih sportova i njegove natjecatelje, već i za grad Osijek kojem je najprepoznatljiviji brend. Održava se od 1999. godine krajem svibnja i početkom lipnja, a više infromacija pogledajte ovdje. Dođite i vi doživjeti čisti adrenalin i najbolju zabavu!