EuroVelo i cikloturistička konferencija vodeća je cikloturistička konferencija u Europi, a ove godine održati će se u Hasseltu, glavnom gradu belgijske pokrajine Limburg od 26. do 28. rujna 2018. pod sloganom „Experinece unique“ – „Doživite jedinstveno“. Konferencija se održava svake druge godine i okuplja poklonike biciklizma i cikloturizma, EuroVelo ruta, nacionalne koordinatore i predstavnike Nacionalni koordinacijskih centara zemalja članica Europske biciklističke federacije (ECF) međusobno povezanih putem EuroVelo mreže biciklističkih ruta i godišnjeg plana aktivnosti.

Konferencija, za čije održavanje je i Hrvatska bila kandidat, a za domaćina se spremao grad Osijek, poslužiti će za razmjenu znanja, iskustava, dobre prakse i učenje o dobrim primjerima u razvoju EuroVelo transnacionalnih ruta i mreže ruta Europom, te kako je unaprijediti.

Predstavnik Hrvatske, na Godišnjem sastanku EuroVelo nacionalnih koordinacijskih centara i koordinatora Marko Stančec, član Udruge Sindikat biciklista, kao izabrani EuroVelo koordinator u ime Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske sudjelovati će i na Konferenciji 2018. (27.9.) i na godišnjem NECC/ NC sastanku (26.09. u 12:00 sati) i predstaviti planirane i aktualne aktivnosti i projekte koje provodimo u Hrvatskoj kako bismo unaprijedili cikloturizam i cikloturističku infrastrukturu i prateću ponudu te ponudu na četiri EuroVelo biciklističke rute čije dionice prolaze Hrvatskom i uspostavili nacionalnu mrežu biciklističkih ruta.

Ovogodišnji domaćin, grad Hasselt i belgijska pokrajina Limburg svake godine prima prosječno dva milijuna cikloturista, a cilj im je zadržati i ojačati poziciju vodećeg cikloturističkog tržišta prvenstveno visokom razinom biciklističke infrastrukture. Nesumnjivo je da će sudionici Konferencije imati što vidjeti, naučiti i doživjeti u ovom za cikloturiste jedinstvenom biciklističkom raju.

Prijave za Konferenciju 2018. otvorene su do 12. rujna 2018. odnosno do popunjenja maksimalnog planiranog broja sudionika, a kotizacija je 125,00 EUR po osobi. Program konferencije pogledajte ovdje.