Nakon sedmomjesečnog procesa prijave, 30. travnja 2019. godine EuroVelo 13 – Ruta Željezne zavjese pridružila se popisu od 38 kulturnih ruta Vijeća Europe. Ovo je prvi put da je cijeli EuroVelo put prepoznat na ovaj način!
Kulturne rute Vijeća Europe nastoje ilustrirati europske uspomene, povijest i baštinu te doprinijeti tumačenju raznolikosti današnje Europe.  Trasa EV13 rute će dobiti nagradu i certifikaciju tijekom godišnjeg savjetodavnog foruma „Kulturne rute“ koji će se održati u Sibiu, Rumunjska od 2. do 4. listopada 2019. godine.

ECF-ov zastupnik i direktor EuroVela, Ádám Bodor bio je oduševljen vijestima da je ova EuroVelo ruta prepoznata na ovaj način od strane Vijeća Europe i rekao je: „Odrastajući“ iza ”Željezne zavjese, iskusio sam iz prve ruke podjelu Europe, stoga sam ponosan na ulogu koju EuroVelo 13 ima u povezivanju zajednica duž bivše granice.”

Ruta Željezne zavjese bila je inicijativa njemačkog zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu Michaela Cramera koji je prethodno uspostavio Rutu Berlinskog zida u glavnom gradu Njemačke. Još uvijek je aktivno uključen u razvoj EuroVela 13 i zajedno sa svojim timom surađivao je s ECF-om u pripremi uspješne prijave na EPA. Komentirajući odluku, Michael Cramer je rekao: “Jako sam sretan što je Staza željezne zavjese postala certificirana kulturna ruta Vijeća Europe. Trideset godina nakon pada Željezne zavjese važno je zadržati uspomenu na mirnu revoluciju koja je zauvijek promijenila povijest Europe. Ruta se proteže izvan granica EU-a i stoga je primjerena za sve članove EPA-e. ”

Kao najduža EuroVelo ruta, EuroVelo 13 slijedi trasu nekadašnje “Željezne zavjese” koja je podijelila Europu na Istočni i Zapadni blok gotovo pola stoljeća. Ruta nudi ponešto za svakog cikloturista, od vinograda u južnoj Češkoj i sjevernoj Austriji do planinske granice Bugarske i Grčke, te od užurbanih luka Baltika do očaravajuće ljepote Laponije. Ruta u Hrvatsku ulazi iz Mađarske i većinom prati tok rijeke Drave, prolazeći idiličnim gradovima, selima i mirnim, zelenim krajolicima zaštićenog područja prirode tzv. “Europske Amazone”. Ruta također prolazi kroz mnoge nacionalne parkove sa zanimljivom florom i faunom, povezuje brojne jedinstvene krajolike koji su, budući da su bili sastavni dio pograničnih područja i gotovo nekoliko desetljeća zabranjeni za prolaz i posjet, danas pojas najveće biološke raznolikosti i očuvanosti prirode. Put također povezuje mnoge građevine, spomenike, muzeje i znamenitosti koje podsjećaju na povijest podjele Europe i njen kraj koji je završio mirnom revolucijom u istočnoj Europi 1989. godine.

Stefano Dominioni, izvršni tajnik Proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim putevima Vijeća Europe, pohvalio je Stazu željezne zavjese za njezinu certifikaciju kao “Kulturni put Vijeća Europe” i rekao: „Kulturne rute kao što je Ruta Željezne zavjese, obilježavaju značajne trenutke naše zajedničke povijesti kroz spor i održiv turizam, te nas podsjećaju na važnost svakodnevnog rada na ključnim vrijednostima Vijeća Europe kao što su demokracija, vladavina prava i ljudska prava. Oduševljeni smo dodavanjem Rute Željezne zavjese među kulturne putove programa Vijeća Europe i radujemo se plodnoj suradnji. ”

Prethodno su dijelovi EuroVelo 3 – Hodočasničke rute (Rute Saint Olav Ways i Santiago de Compostela Pilgrim Routes) i EuroVelo 5 – Via Romea (Francigena) već uvršteni u popis kulturnih ruta. Kulturne rute Europe možete pogledati ovdje.