U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u srijedu 20. rujna 2017. Koprivnicu su posjetili zastupnici u Europskom parlamentu Michael Cramer i Davor Škrlec, a dan poslije 21. rujna 2017. Zagreb i Kuću Europe. U Zagreb u Kući Europe održan je Panel o održivoj mobilnosti s naglaskom na cikloturizmu kao ekološki najodrživijem i ekonomski najisplativijem obliku turizma, jer bez promjene prometnog sustava ne može biti održivijeg i ekološki osvještenijeg društva. Predstavnici Ministarstva turizma RH i Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske predstavili su stanje, mogućnosti i izazove razvoja cikloturizma naše zemlje, te planove za bržu i kvalitetniju integraciju na EuroVelo transnacionalne biciklističke rute.

Tim povodom, u oba grada održano je i  predstavljanje knjige – vodiča “Iron Curtain Trail” (Ruta Željezne zavjese – EuroVelo 13) autora Michaela Cramera, europarlamentarca (MEP) iz Berlina.

Riječ je o knjizi koja opisuje biciklističku rutu kroz 20 europskih država trasom nekadašnje granice između zemalja istočnog i zapadnog bloka. Danas je baš taj nekada “zabranjen” granični prostor itekako prirodno dobro očuvan zeleni pojas Europe (tzv. Green belt), zanimljiv i ugodan za aktivan odmor u prirodi i vožnju biciklom uz mnoštvo povjesnih, kulturnih i prirodnih atrakcija prostora. U projekt je uključen i sjeverni dio Hrvatske uz rijeku Dravu od Međimurja preko Podravine i Slavonije do Baranje. Tokom predstavljanja knjige autor je istaknuo i veliki turistički potencijal biciklističkog turizma za kontinentalnu Hrvatsku s posebnim naglaskom na potrebi adekvatnije cikloturističke valorizacije prostora uz rijeku Dravu i razvoja međunarodne biciklističke Drava rute u koordinaciji sa susjednom Slovenijom i Austrijom (više u intervjuu u HRT emisiji “Eko zona”).

Bikeline-vodič-Tragom-Željezne-zavjese-EV13

  • Intervju s MEP Michaelom Cramerom u HRT emisiji “Eko zona” pogledajte ovdje.
  • Intervuj za “Nacional” s MEP Michaelom Cramer pogledajte ovdje.
  • Intervju Turistički news portal Turizam.hr s MEP Davorom Škrlec pogledajte ovdje. 
  • Vijesti o oba događanja pročitajte ovdje za Zagreb 21.09.2017. ovdje i za  Koprivnicu 20.09.2017.: www.klikaj.hr