U povodu Europskog tjedna mobilnosti što se održava svake godine od 16. do 22. rujna, s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, Grad Zagreb organizira niz aktivnosti.

U subotu, 16. rujna, uspostavit će se nova pješačka zona na dijelu Masarykove ulice – od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve – od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

Također, 16. rujna u 11:00 sati, održat će se Mala biciklijada na Zrinjevcu. Biciklijada je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, a prijave počinju u 9:30 sati na infopunktu kod Glazbenog paviljona.

U nedjelju, 17. rujna od 9:00 sati u Ilici se ponovno održava Projekt Ilica: Q’ART, a organizirani su i šetnja uz potok Trnava, izleti na Medvednicu i biciklijada u Sesvetama.

18. rujna na rasporedu su brojne radionice, a centralno događanje je u 17:00 sati u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 – Okrugli stol: Ljudi u pokretu – strani radnici u Zagrebu.

Utorak 19. rujna također je bogat događanjima kao što su sportske igre i različite radionice.

20. i 21. rujna fokus je usmjeren na edukaciju i radionice o pristupačnosti za osobe s invaliditetom, ali i brojne druge teme vezane uz urbanu mobilnost.

U četvrtak, 21. rujna od 18:00 sati na Ribnjaku održava se i proslava Dana Donjeg grada uz reviju predstava i glazbene nastupe zagrebačkih učenica i učenika. Proslava će trajati do 23. rujna različitim programima na Ribnjaku i na Trgu Petra Krešimira IV.

22. rujna u 18:00 sati održava se tradicionalna Zagrebačka žbica, koja starta sa Zrinjevca, a ruta duga 7km vozi se centrom grada.

22. rujna je ujedno i zadnji dan Europskog tjedna mobilnosti te Europski dan bez automobila.

Na poveznici možete detaljnije saznati o svim događanjima i aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti.