Predstavnici Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske 01. Prosinca 2017. sudjelovali su na međunarodnom stručnom skupu po prvi put održanom u Hrvatskoj u Zagrebu u Ministarstvu unutarnjih poslova (Ilica 335) u organizaciji Europskog vijeća za sigurnost prometa (ETSC – European Transport Safety Council) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Međunarodni stručni skup visoke razine o sigurnosti cestovnog prometa bavio se temom Povećanje sigurnosti biciklista i mladih sudionika u prometu.

ETSC PIN Program uspostavljen je 2006. godine kao odgovor na prvi zadani cilj o smanjenju broja poginulih na pola, koji je postavila Europska unija, za razdoblje od 2001. do 2020. godine. U 2010. godini, Europska unija ponovo je zadala 50% smanjenje broja poginulih do 2020., u odnosu na stanje iz 2010. godine. Uspoređujući pokazatelje stanja sigurnosti cestovnog prometa država članica, PIN služi za identificiranje i promoviranje najbolje prakse te kao inspiracija za političko vodstvo potrebno za uspostavu najsigurnijih prometnih sustava. Također, ETSC svake godine organizira PIN Talk (razgovore) u nekoliko država članica. PIN program financijski potpomažu: Volvo grupa, Toyota Motor Europe, Vijeće za sigurnost cestovnog prometa Njemačke, Švedska prometna uprava i Norveške javne ceste.

Temelj za stručni skup u Hrvatskoj je činjenica da su na europskim cestama mladi vozači između 15 i 25 godina života ugroženiji od starijih sudionika u prometu, usprkos kontinuiranom napretku u području sigurnosti cestovnog prometa. Prometne nesreće ostaju jedan od vodećih vanjskih uzroka smrtnosti mladih ljudi.

Vožnja biciklom se potiče radi zdravlja i održivog razvoja. Međutim, smrtno stradavanje biciklista u prometnim nesrećama smanjuje se sporije nego smrtnost vozača i putnika u osobnim automobilima u Europskoj uniji, te zbog toga sigurnost biciklista zahtijeva dodatnu pažnju.

Širom Europe usvojene su različite mjere kojima je cilj smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi i biciklisti. PIN Talk rasprava zamišljena je kao razgovor o mogućnostima primjene tih mjera i u Republici Hrvatskoj.

Uloga EU u promociji sigurnosti biciklističkog prometa

U amfiteatru ravnateljstva policije održana su dva Okrugla stola:

  • „Kako povećati sigurnost mladih sudionika u Hrvatskoj? Što se može naučiti iz austrijskog primjera“
  • Mladi sudionici u prometu u Hrvatskoj, Miron Huljak, glavni policijski inspektor MUP
  • Mladi sudionici u prometu u Austriji, Birgit Salamon, KfV – Austrian Road Safety Board
  • „Kako povećati sigurnost biciklista u Hrvatskoj? Što se može naučiti iz nizozemskog iskustva?“
  • Sigurnost biciklista u Hrvatskoj, Miron Huljak, glavni policijski inspektor MUP
  • Sigurnost biciklista u Nizozemskoj, Gert Jan Wijlhuizen, SWOV – Dutch Institute for Road Safety Research

Stručnjaci iz dviju zemalja prenijeli su vlastita iskustva o različitim mjerama, dugogodišnjim načinima rada i dobroj praksi, te strategijama  kojima je cilj smanjiti broj prometnih nesreća sa sudjelovanjem mladih vozača i biciklista. Pored njih sudjelovali su i domaći stručnjaci iz područja sigurnosti u cestovnom prometu: Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ubaciti onu instituciju vezano za odobravanje obrazovnih programa, Agencije za odgoj i obrazovanje, Grada Zagreba, Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba, Hrvatskog autokluba, Udruge Sigurno u prometu, Udruge Sigurna cesta za prometnu preventivu mladih, Autokluba Siget, Udruge Sindikat biciklista i drugi.

Upečatljiv dojam i poučan razvojni primjer za nas u Hrvatskoj ostavila je prezentacija nizozemskog prometnog stručnjaka predstavnika SWOV i promo film koji prikazuje razvojni put biciklističkog prometa i biciklističke infrastrukture u Nizozemskoj. Ima li Hrvatska potencijala za preobražaj? Mora li postojati kritična masa koja bi pokrenula promjene? Da li je u Hrvatskoj dovoljno razvijena svijest o korisnosti biciklističkog prometa i imamo li hrabrosti za političku odluku?