Rekreativni biciklistički maraton “Parenzana” tradicija je biciklizma u Istri koja svake godine već dvadesetitri godine zaredom okuplja više od 1300 biciklista iz šire regije Istre, Hrvatske, Slovenije Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, pa i nekih dalekih zemalja, a ove se godine očekuje još veći broj sudionika. Osnovni cilj maratona je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u razdoblju pred i posezone (PPS) i njeno produženje, te valorizacija i promoviranje prirodnih i kulturno-povijesnih, te drugih atrakcija i resursa Istre, posebno onih na trasi nekadašnje uskotračne željezničke pruge „Parenzana“ koja je ovuda prolazila od 1902.-1935. godine povezujući Trst i Poreč (Parenzo).

Biciklistički maraton “Parenzana” u dužini od 46,7 km kalendarski smješten na kraj biciklističke sezone slovi kao kraljica rekreativnog biciklizma ne samo Istre nego i Hrvatske, a vozi se pod motom Put zdravlja i prijateljstva što se godinama potvrđuje kroz sve veći i veći broj sudionika i sklapanje trajnih i neizbrisivih kontakata i prijateljstva. Maraton se vozi asfaltiranom cestom s natjecateljskim dijelom na dionici od Ponte Portona do Vižinade.

TRASA: Vižinada (start) – Tićan – Karojba – Motovun – Mirna most – raskrsnica Istarske Toplice (okrjepa) – Livade – Motovun most – Ponte Porton – Vižinada (cilj).

Kotizacija: 50 kuna po osobi uključuje majicu, keramičku medalju, vodu, okrjepu i obrok. Djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju. Obavezna je kaciga za mlađe od 16 godina. Za najuspješnije predviđene su medalje i pehari.

PROGRAM 29. rujna 2019. (nedjelja)

07:30 – 09:30   Prijave

08:00                                 Izložba radova OŠ Vižinada i Dječjeg vrtića

09:45                                 Start mini Parenzana – (Dječji vrtić)

10:00                                 Start Rekreativnog biciklističkog maratona „Parenzana“ s Trga u Vižinadi

10:10                                 Start Pješačka tura

12:30                                 Zabavni program

13:30                                 Zajednički ručak

14:00                                 Dodjela nagrada

Za sve informacije i prijave kontakti su, tel. + 385 52 446 110 ili e-mail: info@tz-vizinada.hr. Za više detalja o samom biciklističkom maratonu pratite internetsku stranicu i FBK stranicu . Uz biciklistički maraton za  ljubitelje pješačenja organizira se i pješačka tura u dužini od oko 10 km. Više na službenoj internetskoj stranici ovdje.