Županijski koordinator za razvoj cikloturizma Bjelovarsko-bilogorske županije Hrvoje Supančić ljeto 2019. godine posvetio je osnaživanju ciljane promocije cikloturizma Bjelovarsko-bilogorske županije desetodnevnom biciklističkom turom “Biciklom kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku”. Na cikloturističku turu krenuo je u subotu 03. kolovoza iz Bjelovara da bi u Munchen stigao u ponedjeljak 12. kolovoza nakon prijeđenih 754 kilometara kroz 4 države.

Fotografije: Hrvoje Supančić i prateći tim prijatelja

Na putu Hrvatskom biciklom su ga sve do Međimurske županije ispratili njegovi prijatelji, biciklisti i suradnici Hrvoje Benšić, Davor Malčić i Branimir Kuretić, a dalje je nastavio sam na svom dobro pripremljenom i natovarenom biciklu s prikolicom označenom prepoznatljivom hrvatskom zastavicom. Redovito se javljao više puta dnevno kraćim video filmovima s puta preko Facebooka. Bilo je dosta usputnih susreta s vlasnicima smještajnih objekata, kao i s Hrvatima iseljenim u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj koji su Hrvoju bili prilika za diseminaciju informacija o projektu, promotivnog materijala Bjelovarsko-bilogorske županije i razgovore o mogućnostima razvoja cikloturizma županije.

Doček kod Selimira Ognjenovića, vlasnika ID Riva Tours turističke agencije u Münchenu i sastanak na kojem je sudjelovala Nera Mličić, direktorica Hrvatske turističke zajednice za Bavarsku otvorio je temu o mogućnosti Bjelovarsko-bilogorske županije u ponudi cikoloturizma za goste iz Bavarske, a usljedio je i razgovor s konkretnim idejama, te PR objave u bavarskim i austrijskim medijima s pozivom na upoznavanje ljepota Bilogore.

Uz iskrene čestitke na sjajnom promotivnom projektu i osobnom biciklističkom pothvatu, nadamo se da će proživljena cikloturistička iskustva prepričavati na prezentacijama diljem županije i Hrvatske prenoseći dobra rješenja biciklističke i ostale prometne infrastrukture za bicikliste i cikloturiste uočena u vožnji kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku.

Uvjereni smo da će stečenim iskustvom i kontaktima uspješno nastaviti razvijati županijsku mrežu biciklističkih ruta, ujedno i ideju prvog greenway-a u zelenoj, kontinentalnoj Hrvatskoj trasom nekadašnje željezničke pruge “Bjelovar-Garešnica” (via Centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu) uz podršku svih onih institucija, tvrtki, organizacija i pojedinaca koje je potrebno okupiti kako bi se ova biciklistička trasa, u cjelosti odvojena od motoriziranog prometa, uspješno realizirala.