Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je u petak, 2. listopada, međunarodnu online radionicu EUSAIR Jadransko-jonske strategije „Cikloturizam i kulturne rute“. Cilj radionice bio je skrenuti pažnju na ekonomske učinke cikloturizma u EU i njegovog potencijala u održivom razvoju turizma naše regije te važnosti suradnje i zajedničkog planiranja turističkog i prometnog sektora.

Makroregionalne strategije EU su oblik suradnje država EU s državama izvan EU regije u smislu povezivanja, umrežavanja i međusobne pomoći. Hrvatska aktivno sudjeluje u dvije makroregionalne strategije, Dunavskoj (EUSDR), kojom trenutno predsjedava i Jadransko-jonskoj (EUSAIR), koja uključuje 4 članice EU, Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju te 4 države izvan EU, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

U okviru programa ADRION odobren je projekt Potporna točka (5/2016) za pružanje tehničke i administrativne potpore, a 4 tematske upravljačke skupine utvrdile su prioritetne aktivnosti, smjernice i kriterije. Za dvije tematske upravljačke skupine TSG2 (koordinacija Italije i Srbije na povezivanju regije) i TSG4 (koordinacija Hrvatske i Albanije na razvoju održivog turizma) uspješno je održana online radionica u Zagrebu (NSK) na temu povezivanja kulturnog i cikloturizma. Brojni sudionici razmijenili su iskustva u oba područja s naglaskom kako se inovativno i privlačno može povezati i koristiti kulturni kapacitet s aktivnom cikloturističkom ponudom, kako se može umrežiti Jadransko-jonska regija tematskom kulturno-cikloturističkom rutom.

Program radionice u prvom dijelu obuhvatio je područje ciklotruizma uz predstavljanje relevantnih i renomiranih europskih organizacija za cikloturističke standarde (ECF – EuroVelo, Brussels i ADFC, Njemačka), nakon čega su uslijedile prezentacije članica EUSAIR sa zanimljivim primjerima, novitetima  i planovima za razvoj, povezivanje i umrežavanje cikloturističke i kulturne ponude u jedinstveni proizvod, kao i mogućnosti za kreiranje prekograničnih turističkih proizvoda.

Tim Ministarstva turizma i sporta B. Belošević, V. Klarić i S. Daniel te vanjski suradnici L. Mišćin i Z. Klarić, stručno su vodili konferenciju na koju se odazvalo četrdesetak uzvanika i sudionika.

 

Važnost međusektorske suradnje u održivom razvoju turizma i kulturnih ruta istaknule su Mirela Grgurić, načelnica Sektora za turističku politiku i međunarodnu suradnju Ministarstva turizma i sporta i Tatjana Horvatić,  voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

Aktualnosti i značaju ove online radionice doprinijeli su svojim sudjelovanjem Nadine Lakhal, predstavnica Glavne uprave za regionalne i urbane politike Europske komisije, Dirk Glaesser, direktor Odjela za održivi razvoj turizma Svjetske turističke organizacije UNWTO i niz drugih uglednih gostiju.

 

Poslijepodnevni program ponudio je prezentacije koje obrađuju kulturne tematske rute vezano za obje strategije, njihovu raznolikost, a opet povezanost.

Vijeće Europe pokrenulo je 1987. godine program Kulturne rute Vijeća Europe s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora.

Ove godine Ministarstvo kulture objavilo je brošuru kojom promovira europske rute koje prolaze Hrvatskom, među kojima su primjerice Vinska europska kulturna ruta, Ruta maslinova drveta, Ruta sv. Martina, Ruta Rimskih careva i dunavska vinska ruta, Fenićanska ruta i druge.

Michael Cramer, veliki promotor cikloturizma i nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu na radionici je istaknuo EuroVelo 13 – Rutu Željezne zavjese kao onu koja je uspjela na atraktivan način povezati nekadašnju tvrdu i smrtonosnu granicu kapitalističkog i socijalističkog bloka u Europi kroz cikloturizam i kulturu, a čiji dio obuhvaća i rute uz rijeku Dravu u graničnom području Slovenije, Mađarske i Hrvatske, te naglasio kako bi Hrvatska trebala značajnije razvijati Dravsku biciklističku rutu od Maribora do Osijeka, odnosno Aljmaša, ušća Drave u Dunav, koji je ujedno i službeni kraj Dravske biciklističke rute koja se u ukupnoj dužini od 710 km proteže od Dobbiaca ili Toblacha u Južnom Tirolu, Italija preko Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Ovom značajnom temom održivog razvoja turizma i prilagođavanja prometne infrastrukture biti će potrebno osvještavati da je cikloturizam poseban oblik održivog i odgovornog turizma s velikim ekonomskim i lokalnim razvojnim potencijalom.

Report in English access on link.