S 29 kilometara postojećih pješačkih staza, Nacionalni park „Krka“ nedaleko Šibenika i Skradina postaje rekreativna zona za lokalno stanovništvo i nezaobilazno odredište za sve ljubitelje aktivnog boravka u prirodi, pogotovo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke, koji, zahvaljujući konfiguraciji terena i prirodnim fenomenima u okruženju, pružaju brojne mogućnosti za bavljenje sportom. Svaki posjetitelj može kreirati vlastiti itinerar obilaska Parka: vožnju bicikla, izlet brodom ili pješačenje poučno-pješačkim stazama.

Novost je “Krka bike”, 470 kilometara biciklističkih ruta. Na svakoj od biciklističkih ruta posjetiteljima se otkrivaju spektakularni prizori rijeke, vidikovci s kojih pogled oduzima dah i navodi na razmišljanje o snazi prirode i važnosti njezina očuvanja.

Četrnaest biciklističkih ruta predstavljenih u novoj brošuri “BIKE KRKA” podijeljeno je u tri kategorije:
• brdske (5),
• cestovne (3) i
• trekking rute(6).

Budući su rute izazovne, njihovi autori iz Javne ustanove Nacionalnog parka Krka naglašavaju važnost korištenja odgovarajućih vrsta bicikala pri planiranju odlaska na vožnju rutom ovisno o tipu podloge (asfalt, makadam, zemlja) i konfiguraciji terena.

Biciklističke rute za brdski i cestovni biciklizam namijenjene su vozačima koji se žele okušati u ispitivanju vlastite spretnosti i fizičke kondicije. Biciklističke rute za brdski biciklizam su izvedene po tehnički zahtjevnijem terenu, te iziskuju više tehničkog predznanja i vještine vožnje na brdskom biciklu. Cestovne rute su kružne, dužine od 58 do 95 km s od 720 do 1500 metara ukupnog uspona i vode vas asfaltnom podlogom pogodnom za cestovne bicikle, a dobro je ponijeti dovoljno tekućine za okrijepu i osnovni set alata za serivisiranje manjih kvarova bicikla na licu mjesta. Biciklističke rute za trekking bicikle pogodne su za bicikliste različe fizičke pripremljenosti (ili kondicije) koji žele otkriti područje rijeke Krke na dva kotača, a rute su uglavnom dužine od 10 do 25 kilometara.

Za vožnju biciklom područje Nacionalnog parka Krka potrebna vam je dnevna ulaznica koja se može kupiti na tri ulazne točke: ►Skradin, ►Laškovica i ►Puljane. Cijena ulaznice varira ovisno o godišnjem dobu. Uz kupnju ulaznice dobiti ćete i brošuru BIKE KRKA s opisom i kartom biciklističkih ruta NP Krka. Rute su označene biciklističkom signlizacijom, no moguće je i preuzimanje gpx podataka o trasi rute. Više na linku Krka Bike.

Novu brošuru pogledajte ovdje: Brosura Krka Bike_pdfresizercompdfresize.

Krenite i uživajte!