Barcs, Mađarska – održana početna Konferencija prekograničnog projekta “EV13 GAP”

Inicijalni projekt „Experience and enjoy the Drava Valley by bicycle“ (Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom; akronim „Drava4Enjoy“) kojim je od 04/2013. do kraja 2014. godine Virovitičko-podravska županija u cjelosti rekonstruirala i stavila u gospodarsku, turističku funkciju “Kurjiu Janković”, današnji hotel baština u Kapela Dvoru u općini Lukač (nedaleko graničnog prijelaza Terezino Polje – Barcs), te rekonstrurirala i označila biciklističku rutu uz rijeku Drava: Pitomača – Terezino Polje, Kapela Dvor – Virovitica, Lukač – Budakovac u ukupnoj duljini od 69,84 km, izradila županijski cikloturistički promotivni materijal (kartu i vodič) i organizirala tečaj za bike vodiče, nastavlja se kroz europski projekt prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, akronima EV13 GAP.

U Gradskoj upravi u Barcsu u petak, 9. ožujka 2018. s početkom u 10 sati, održana je početna konferencija EV13 GAP „Filling the gap – completion of the cross-border section od EuroVelo 13 between Dravatamasi and Virovitica“. Vrijednost projekta iznosi 1.982.494,18 eura, a završetak je planiran do 30. lipnja 2019. godine. Prijavitelj je Virovitičko-podravska županija, partner je grad Barcs, a projekt je napisala Razvojna agencija VIDRA.

Konferencija je okupila razvojne dionike s obje strane rijeke Drave iz Hrvatske i Mađarske te definirala pravce i područja realizacije budućeg projekta. Nastavak ulaganja odnosi se na izgradnju objekta za ponudu dodatnih sadržaja uz “Kuriju Janković”, uvođenje posebnog standard BIKE (za bicikliste), te uređenja biciklističke staze do mađarske granice, obzirom je hotel baština “Kurija Janković” polazišna točka važnog biciklističkog događanja, Panonsko-bilogorskog MTB maratona.

Na Konferenciji su uz mađarske predstavnike s prezentacijama sudjelovali, imenovana županijska predstavnica za razvoj cikloturizma Virovitičko-podravske županije, Mateja Cah s temom Predstavljanje projekta EV13 GAP, pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, Josip Mikolčić s temom Turistička ponuda regije Virovitice i Podravine, te Lidija Mišćin, predsjednica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske s temom “Značaj EuroVelo mreže u Republici Hrvatskoj”, a konferenciji su također prisustvovale i predstavnice Ministarstva turizma  RH – Dajana Marin i Vedrana Prskalo i Hrvatskih cesta d.o.o., Zagreb – Melita Milković.

Bila je to ujedno i prigoda upoznati se s novoizabranim predstavnikom NECC Mađarska gospodinom Miklosom Berencsi, inače voditeljem Odjela biciklističke koordinacije u Ministarstvu nacionalnog razvoja u Budimpešti.

(www.kormany.hu/en/ministry-of-national-development). Više fotografija s Konferencije pogledajte ovdje.