U Zadru je u četvrtak, 4. travnja i petak 5. travnja 2019. održan 5. sastanak Upravnog odbora EU projekta MedCycleTour u organizaciji Hrvatske turističke zajednice koja u projektu sudjeluje kao jedan od partnera. Nakon Španjolske, Francuske, Italije i Slovenije, Hrvatska je ugostila 30-ak predstavnika projektnih partnera iz 8 zemalja uključenih u projekt (Španjolske, Italije, Francuske, Grčke, Cipra, Slovenije, Belgije i Hrvatske) te goste iz Turske i Crne Gore, zemalja koje aktivno razvijaju dijelove rute EuroVelo 8 – Mediteranske biciklističke rute na svojem području.

Sastanak je u četvrtak otvorila Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, istaknuvši važnost projekta MedCycleTour u kontekstu cikloturizma kao jednog od ključnih i najbrže rastućih turističkih proizvoda u Hrvatskoj, nakon čega je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, sudionicima prezentirala projekt “Zadar Bike Magic” kao primjer dobre prakse razvoja destinacijskog cikloturizma.

Tijekom dvodnevnog radnog dijela koji su vodili predstavnici Europske biciklističke federacije (ECF) i lead partnera Regionalne Vlade Andaluzije, raspravljalo se o napretku i statusu projekta na razini svakog pojedinog partnera, o izazovima u provedbi određenih projektnih aktivnosti i potencijalnim rješenjima te rezultatima koje projektom treba zajednički ostvariti. Posebni fokus bio je na pitanju postizanja dugoročne održivosti projekta i rute EuroVelo 8, njenoj promociji te nužnosti podizanja svijesti o važnosti rute i na nacionalnoj i lokalnoj razini i aktivnog uključenja svih relevantnih dionika u budući razvoj i upravljanje ovom rutom koja će dati snažan poticaj unapređenju cikloturizma u svim uključenim državama MED regije.

Osim radnog dijela, za sudionike je u četvrtak bio organiziran vođeni turistički razgled Zadra, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, dok je u petak poslijepodne, u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i Turističkom zajednicom grada Nina, bio organiziran posjet ninskom Muzeju soli i razgled grada Nina te dvosatna biciklistička vožnja označenom trasom EuroVelo 8 rute od Nina do Zadra.

Cilj projekta MedCycleTour je razvoj i promocija održivog turizma i cikloturizma na Mediteranu kroz uspostavu EuroVelo 8 – Mediteranske rute koja će povezati područje od Cádiza na zapadu do Cipra na istoku. Mediteranska ruta jedna je od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta EuroVelo mreže i smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana budući da prolazi kroz čak 11 država. Hrvatski dio rute u dužini od oko 1100 km prolazi kroz svih sedam priobalnih županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske I Dubrovačko-neretvanske. Projekt MedCycleTour se provodi od 2017. u okviru programa transnacionalne suradnje Interreg MEDITERAN i sufinancira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više informacija o EU projektu na Business HTZ internetskoj stranici ovdje i na službenoj internetskoj stranici projekta “MedCycleTour” ovdje.

Priopćenje o projektnom sastanku objava – EuroVelo Newsletter, May 2019.

Medcycletour-logo