JUBILARNI 50. MEMORIJAL STJEPAN GRGAC

U čast i spomen na Stjepana Grgca iz Ivanić-Grad, Biciklistički klub “Ivanić” od 1971., svake godine treći vikend u kolovozu, organizira cestovnu biciklističku utrku “Memorijal Stjepan Grgac” koja se boduje za Kup Hrvatske.

Nakon što je prošlogodišnja utrka otkazana zbog COVID-19 epidemije, ove godine utrka je  u  izmijenjenom izdanju. Jubilarni 50. Memorijal Stjepan Grgac održat će se u nedjelju 22. kolovoza 2021.,  sa startom utrka od 10:00 sati iz centra grada, Ulica K. Tomislava, kod spomenika hrvatskih branitelja u Ivanić-Gradu.

Staza utrke je: Ivanić-Grad –Križ– Ivanić-Grad. Utrka se organizira za kategorije U13, U14 i U15, te zajedničku utrku za kategorije Kadeti (U17), Vetrani (Master) i Žene (sve kategorije koje se ne natječu u prethodnim utrkama).

Na “Memorijalu Stjepan Grgac” prijašnjih godina redovito su nastupali najbolji biciklisti – reprezentativci Hrvatske i drugih zemalja koje dolaze na utrku. Od prve utrke na kojoj je bilo dvadesetak sudionika, prerasla je u međunarodnu sportsku manifestaciju s preko 250 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske. Cestama Ivanić-Grada i šire okolice do sada je prošlo preko 5.000 biciklista, sudionika Memorijala.

Stjepan Grgac je bio jedan od najboljih hrvatskih biciklista svih vremena. Od 1927. postaje članom „Sokola“ – najstarijeg Hrvatskog koturaškog kluba u kojemu će ostati do kraja karijere. Vozio je za svoj matični klub koji je kasnije promijenio ime u „Zagreb 1887“. Godine 1928. postaje biciklistički prvak Zagreba. Postigao je niz uspjeha, a posebno mjesto zauzima nastup na Tour de France 1936. godine,   kao član reprezentacije Jugoslavije. Odvezao je 14 najtežih etapa utrke, ali je zbog vremenske rampe morao odustati. Postigao je rezultat kojeg desetljećima nakon Stjepana Grgca nije dostigao ni jedan biciklist s ovih prostora. S obitelji je živio u Ivanić-Gradu, a život je izgubio nesretnim slučajem 1960. u Sesvetama. Zbirka medalja i nagrada danas se čuva u njegovoj obiteljskoj kući u Kundekovoj 7 u Ivanić-Gradu. Redatelj Hrvoje Bučar snimio dokumentarni film „Zabilježen u zvijezdama – Stjepan Grgac“.

Datum

22. kolovoza 2021.
Expired!

Vrijeme

All Day

Lokacija

Ivanić Grad