GRANFONDO PAG-CYCLING ON THE MOON

Kako je na Pagu neizvedivo napraviti kružnu stazu ove dužine, ruta je podijeljena u četiri kraka. Na kraju svakog kraka bio je okret za 180 stupnjeva te se staza vraćala istom cestom prema Novalji. Kraća verzija završavala je nakon tri kraka, dok se duža nastavljala prema najsjevernijem mjestu na Pagu – Lunu. Iako se većina biciklista odlučila za dužu varijantu, organizator se potrudio da i oni koji se upute na kraću rutu iskuse puni doživljaj Paga.

Najatraktivniji dio, spust prema trajektnoj luci Žigljen, po kojoj je utrka i dobila ime “Bicikliranje po Mjesecu”, a koji je zadivio i ekipu iz Top Geara, dio je i kraće staze. Natjecatelji koji su se odlučili na dužu rutu, uživali su i u pravoj aromaterapiji tijekom posljednjih četrdesetak kilometara – mirisi soli, lavande, bora i pogled na stare masline u okolici Luna, jedinstveno su iskustvo vožnje na Pagu.

Organizator je vodio računa o sigurnosti i odlično označio stazu, te je pokrio dovoljnim brojem redara i motociklista. Iako promet nije bio u potpunosti zatvoren, sigurnost je bila na razini. Otočki asfalt nije idealan, ali osim nekoliko iritantnih ležećih policajaca, prikladan je i za najtvrđi cestovni bicikl. Što se tiče vertikalnih izazova, svatko tko je vozio na našim otocima zna da ravnih dijelova nema. Teren je “razgiban“, a najduži uspon je skromnih 3,3 kilometra na 4,5 posto. Međutim, nedostatak dužinama uspona, staza nadoknađuje njihovim brojem Iskusniji biciklisti na ovakvim stazama znaju da je bolje otpasti od grupe jedan uspon prerano, nego prekasno. One koji precijene svoju formu, čekaju deseci malih uspona kako bi ih podsjetili na njihovu grešku.

Datum

25. rujna 2021.
Expired!

Lokacija

Novalja - Pag (otok Pag)