12. Splitska biciklijada

U Europskom tjednu mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, a povodom obilježavanja Svjetskog dana bez automobila, jedanaestu godinu zaredom Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira Splitsku biciklijadu. Ove godine biciklijada će biti održana u nedjelju, 17. rujna 2023. godine.

Komplementarno ovoj kampanji, primarni cilj Svjetskog dana bez automobila je promocija održivih oblika transporta. Dan bez automobila obilježava diljem Europske unije pri čemu većina gradova tijekom ovog dana zatvara promet za automobile u središnjim dijelovima (Madrid, Zagreb…), a svrhu obilježavanja Splitske biciklijade, nastojat ćemo da se jednog dana na isti način, taj dan, zatvore i prometnice Splita
Osnovna namjera akcije je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima i istaknuti problematiku zagušenih prometnica, promovirati alternativne oblike prijevoza i unaprijediti biciklističku infrastrukturu u Splitu. Naša udruga snažno zagovara održivi promet, a Splitska biciklijada je prilika za promociju tog cilja.

Broj biciklista u gradu Splitu svake godine raste, a to prijevozno sredstvo, uz stanovnike našeg grada, sve više koriste i turisti – kako domaći, tako i oni strani, tim više što je Split dobio postaje za posuđivanje bicikala, kao i nove biciklističke staze. Sunce će, kako bi se omogućio što funkcionalniji biciklistički sustav prometa i ove godine naglašavati svrhu održivog prometa, a time i turizma.

Predložena ruta biciklijade:
START: Crkva sv. Frane u 16 h
Zapadna obala, Obala kneza Branimira (Banovina), Šetalište Ivana Meštrovića, Šetalište Marina Tartaglie, Ulica Antuna Gustava Matoša, Kaštelanska ulica, Zrinsko-franskopanska ulica, Ulica Jerolima Kavanjina, Ulica Ante Starčevića, Ulica Ivana Gundulića, Ulica Domovinskog rata, Sinjska ulica, Zagrebačka ulica, oko Đardina
CILJ: Đardin

Vođeni uspjesima prošlogodišnjih biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split (kojom se i naš grad pridružuje obilježavanju dana bez automobila), program smo koncipirali u dvije cjeline. Prva obuhvaća vožnju biciklima gradskim ulicama, a u drugoj fazi predviđen je prigodni zabavni program koji bi uključivao tombolu, biciklističku alku i glazbeni program na cilju biciklijade.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

 

 

Datum

17. rujna 2023.
Expired!

Lokacija

Split

Organizator

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Website
https://sunce-st.org/